מבצע לחגים – ספר ראשון ב30 ש"ח – כל ספר נוסף ב25 ש"ח בלבד

ד"ר רננה לויאני
רננה לויאני

קטע מפרק 20: באילו מצבים מצטמצם האי שוויון

תמונה של ד"ר רננה לויאני
ד"ר רננה לויאני

12 אלף סטודנטים סיימו את לימודיהם באוניברסיטאות נחשבות בארצות הברית, ו־15 שנה מאוחר יותר חלק מהסטודנטים הרוויחו 21 אלף שקלים יותר בכל חודש בהשוואה לסטודנטים אחרים. מה גרם פער בשכר החודשי שלהם?

בגיל 18, כשהסטודנטים החלו את לימודיהם באוניברסיטה, הם מילאו שאלון ובו ציינו בסולם של 4-1 כמה חשוב להם להרוויח שכר גבוה לאורך החיים. היו סטודנטים שציינו ששכר גבוה הוא דבר חשוב מאוד או רצוי מאוד מבחינתם, אחרים כתבו שזה פחות חשוב להם, והיו כאלה שציינו שזה כלל אינו חשוב להם.

19 שנים מאוחר יותר התברר שכל עלייה של נקודה בשאיפה של הסטודנט להרוויח כסף הגדילה את ההכנסה שלו בכ־7,000 שקלים לחודש בממוצע, וסטודנט שכתב שמבחינתו להיות עשיר זה דבר חשוב מאוד הרוויח בכל חודש21  אלף שקלים יותר מסטודנט שדירג את זה "לא חשוב".

נשים נשואות שלא עבדו הצליחו גם הן להגשים את השאיפות הכלכליות שלהן, וכל נקודה בדירוג הובילה לעלייה של כ־ 6,000 שקלים בחודש בהכנסה המשפחתית בשל עלייה בשכרו של בן הזוג.

הסטודנטים האלה התקבלו לאוניברסיטאות טובות מאוד, חלקם למדו רפואה ומקצועות נחשבים אחרים כך שהייתה להם יכולת למצוא עבודה מכניסה, אבל למה שהם רצו הייתה השפעה מכרעת על היקף השכר שלהם.

באופן דומה, החרדים במדינת ישראל בוחרים להביא לעולם 6.6 ילדים בממוצע, ובחלק מהמשפחות החרדיות אב המשפחה לומד תורה ואינו יוצא לעבודה. לעומתם, רוב המשפחות החילוניות והמסורתיות בוחרות להביא לעולם 2.5 ילדים בממוצע, והאב לוקח חלק מרכזי בפרנסת המשפחה. ההעדפות השונות של שתי הקבוצות הללו יוצרות פערים כלכליים גדולים, ושיעורי העוני בחברה החרדית הם גבוהים במיוחד.

כשאנשים מעדיפים דברים שונים הם בהכרח מגיעים לתוצאות שונות שכוללות גם פערים כלכליים, אולם הפערים האלה אינם תוצאה של ניצול ואפליה, אלא של הבחירות השונות שאותם אנשים עשו לאורך הדרך. עם זאת, כשאנחנו בוחנים פערים כלכליים ואי־שוויון זה תמיד נעשה בנקודת זמן שבה המשפחה כבר נמצאת במצוקה, ואנחנו לא תמיד יודעים מהן עשרות הבחירות וההעדפות שנעשו קודם לכן, שבגללן היא עלולה להיות במצבה הנוכחי.

נוסף לזה, כשהמדינה מנסה לתקן את הפערים האלה היא מאפשרת לאזרחים שלא לשלם את המחיר האמיתי של הבחירות שלהם ודורשת שאחרים ישלמו בשבילם את המחיר. האם אנשים שבחרו לעבוד שעות ארוכות כדי להגדיל את שכרם צריכים לסבסד מי שהעדיפו לעבוד פחות וליהנות משעות פנאי רבות? האם הוגן שאנשים שמעוניינים להביא לעולם מעט ילדים כדי לתת להם את המיטב יסבסדו אנשים שבחרו להביא לעולם מספר גדול יותר של ילדים? כשהחברה דורשת שוויון בכל מחיר, היא גורמת לכך שחלק מהאזרחים יכולים להמשיך בבחירות שלהם רק משום שאזרחים אחרים משלמים במקומם את המחיר, בעוד ההגינות מחייבת שכל אחד יישא בתוצאות של הבחירות וההעדפות שלו.

הרשמה לרשימת תפוצה לעדכונים, אירועים ועוד: